ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΟΕΚ


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΟΕΚ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ
Οριστική ταφόπλακα για τον Ο.Ε.Κ. και τα προγράμματα του, βάζει το νέο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας. Τυπικά πλέον ο Ο.Ε.Κ. καταργείται και οι όποιες αρμοδιότητες του είχαν παραμείνει περνούν στον Ο.Α.Ε.Δ.
            Στα πλαίσια του δημιουργείται ένας «ειδικός λογαριασμός κοινωνικής πολιτικής» όπως τον αποκαλούν, περισσότερο για να διαχειριστεί τα τεράστια αποθεματικά του Ο.Ε.Κ. όπως επίσης και την ακίνητη περιουσία του αξίας 10 και πλέον δις, και όχι για να συνεχίσει την στεγαστική συνδρομή για τις φτωχές οικογένειες εργαζομένων.
            Η όποια αναφορά για συνέχιση του κατασκευαστικού προγράμματος ή των άλλων παροχών, είναι γενικόλογη και χωρίς ουσιαστική δέσμευση. Προφανώς θα ακολουθήσει την τακτική των υπουργικών αποφάσεων για να μην δεσμεύονται από κάποιο νόμο.
            Σε μια πρώτη ανάγνωση το νομοσχέδιο καταγράφει τις προθέσεις της κυβέρνησης για το πώς θα «λύσει» τα εκατοντάδες προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικισμοί του Ο.Ε.Κ. :
     -    Ο νέος φορέας (Ο.Α.Ε.Δ.) αποποιείται των ευθυνών του για τιμή τετραγωνικού, τέλη     
           κτηματολογίου, πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης, κοινόχρηστους χώρους,  
           κατασκευαστικές κακοτεχνίες κ.α.
-           Απαλλάσσεται ο Ο.Α.Ε.Δ. από τα τέλη κτηματολογίου, αλλά όχι όμως και οι δικαιούχοι
-           Υπόχρεοι για τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης είμαστε εμείς, όταν πέρα του χρηματικού κόστους που θα κληθούμε να καταβάλουμε, γνωρίζουμε τι θα συναντήσουμε για την απόκτησή του, όταν τα σπίτια μας είναι στο εσωτερικό τους «Αιολικά πάρκα» !
-           Καμία αναφορά δε γίνεται για την αποπληρωμή των κατοικιών μας ούτε και για το ύψος της δόσης που θα κληθούμε να πληρώσουμε! Αντίθετα μας προκαλεί έκπληξη το άρθρο που αναφέρεται στις καταλήψεις στα κτήρια του Ο.Ε.Κ. και στην δυνατότητα που δίνεται στο διοικητή του Ο.Α.Ε.Δ. με πράξη διοικητικής αποβολής και με την συνδρομή της αστυνομίας να βγάλει έξω τους καταληψίες! Γιατί τόση πρεμούρα άραγε, μήπως κι εμείς εν δυνάμει χαρακτηριστούμε έτσι, αφού η πλειοψηφία από μας αδυνατεί να πληρώσει την όποια δόση;
Το νομοσχέδιο αυτό είναι ένα ακόμα βήμα υλοποίησης των μνημονίων που συνυπέγραψαν μαζί με την τρόικα και στοχεύει στη διαχείριση της τεράστιας περιουσίας του Ο.Ε.Κ. προς όφελός τους, όπως επίσης και την μετακύλιση ευθυνών του πρώην οργανισμού στις πλάτες και στις τσέπες των δικαιούχων. Το επόμενο βήμα ποιο θα είναι;
Ας μην έχουμε καμία αυταπάτη: όταν πετσοκόβουν επιδόματα ανεργίας, πολυτεκνικά επιδόματα, μειώνουν μισθούς και συντάξεις, επιβάλλουν χαράτσια στα ακίνητα, καταργούν κάθε κοινωνική προστασία και στεγαστική συνδρομή, τότε ας περιμένουμε να δούμε το τίμημα των κατοικιών μας να εκτινάσσεται στα ύψη και τις τράπεζες να αναλαμβάνουν την είσπραξή τους.
ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ;
-           Ούτε βήμα πίσω από τη θέση: Δεν πληρώνουμε για σπίτια που έχουν πληρωθεί από τον ιδρώτα μας, ούτε συναινούμε στην κατάργηση του Ο.Ε.Κ.
-           Θα επανεξετάσουμε τη θέση μας κάτω από δύο προϋποθέσεις:
            εάν δεσμευτούν με νόμο ότι θα συνεχίσουν την κατασκευή και παροχή εργατικής κατοικίας. Άρα τα χρήματα που θα πληρώσουμε θα αφορούν αποκλειστικά αυτή την αναγκαία δράση.
            όταν αυτή η πολιτική που μας έριξε στον καιάδα της ανεργίας και της οικονομικής ανέχειας, ανατραπεί και μπορέσουμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας μ’ έναν αξιοπρεπή μισθό.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
1)     Την ανασυγκρότηση του ΟΕΚ  κάτω από διαφανή λαϊκό έλεγχο, διατηρώντας τον βασικό του προσανατολισμό, στη κατασκευή και παροχή εργατικής κατοικίας, με την ενίσχυση του κατασκευαστικού έργου και των προγραμμάτων επιδότησης.
2)    5ετή τουλάχιστον αναστολή πληρωμών της δόσης, για όσους είναι άνεργοι ή σε κατάσταση ειδικών αναγκών λόγω ασθένειας ή μη συνταξιοδότησης ή απορίας.
3)    Τιμή αποπληρωμής ανά τ.μ., προσαρμοσμένη στην αξία του κατώτατου μισθού, με τιμή μηνιαίας δόσης, που να μπορεί να πληρωθεί από το εισόδημα κάθε εργατικής οικογένειας.
4)    Να αφαιρεθεί από το τελικό τίμημα, το κόστος των κακοτεχνιών και των παραλείψεων ανά οικισμό.
5)    Να σταματήσουν οι κοστολογήσεις  με εξωφρενικές τιμές αποπληρωμής, (στο ύψος των 900 ευρώ το τ.μ., με μηνιαία δόση στο ύψος των 3 ευρώ ανά τ.μ.) που καταπατά κάθε έννοια παραχώρησης με όρους φτηνής εργατικής κατοικίας και να ακυρωθεί κάθε κοστολόγηση που έγινε τον τελευταίο χρόνο, με τέτοιες απαιτήσεις αποπληρωμής.
6)    Επειδή ο ΟΕΚ, είναι ΝΠΔΔ και απαλλάσσεται από φορολογικές επιβαρύνσεις και χαράτσια, ζητάμε την απαλλαγή των κατοικιών από κάθε είδους τέτοιες επιβαρύνσεις (ΕΕΤΗΔΕ, ΤΑΠ, Ενιαίο Τέλος Ιδιοκτησίας κλπ), μέχρι να δοθούν τα οριστικά παραχωρητήρια.
7)    Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες και να λύσει όλες τις ουσιαστικές και τυπικές (πολεοδομικές – περιβαλλοντολογικές – κτηματολογικές - ενεργειακές κ.α.) εκκρεμότητες των οικισμών και να διασφαλίσει τους δικαιούχους από μελλοντικούς κινδύνους, όταν πάρουν οριστικά παραχωρητήρια. Να μην επιβαρυνθούν οι δικαιούχοι, με το κόστος έκδοσης πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης.
8)    Ο Οργανισμός και η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να διευκολύνει τους δικαιούχους στην απρόσκοπτη ενημέρωσή τους. Να αποδοθούν στους εργατικούς οικισμούς πλήρως ενημερωμένοι οι φάκελοι των έργων, από το τεύχος δημοπράτησης έως σήμερα, προκειμένου να διαπιστωθούν οι παραλείψεις και παρατυπίες. Να ελεγχθούν τα περιουσιακά στοιχεία, όσων κατείχαν υψηλή θέση ευθύνης στον Οργανισμό διαχρονικά.
Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ Ο.Ε.Κ.
ΑΘΗΝΑ 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΥΠΟΥΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ....

Να γιατί κάθε ΄΄κουράς΄΄ γίνεται (ή θέλει) να γίνει αρχηγός