ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν. ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΤΗΝ 6-12-2012


Επίκαιρη ερώτηση με αριθμό 307/6.12.2010 του Ανεξάρτητου Βουλευτή κ. Νικολάου Τσούκαλη προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σχετικά με τις ακατοίκητες εργατικές κατοικίες του οικισμού «Πάτρα XIV»
(ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ 10.12.2010)
Κύριε Νικόλαε Τσούκαλη, εξαίρετε κύριε συνάδελφε, έχετε το λόγο για δύο λεπτά, για να μας αναπτύξετε την ερώτησή σας.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ούτε δύο λεπτά δεν θα χρειαστώ, υπό την έννοια ότι η επίκαιρη αυτή ερώτηση επαναφέρεται. Αφορά μία από τις κλασικές περιπτώσεις δυσλειτουργίας, για να μην πω εγκληματικής αμέλειας, δημοσίων υπηρεσιών και αφορά βεβαίως, έναν κρίσιμο παράγοντα διαμόρφωσης των συνθηκών ποιότητας ζωής, της καθημερινότητας των πολιτών.
Κύριε Υφυπουργέ, αυτή η ερώτηση έρχεται πέντε μήνες μετά από αντίστοιχη ερώτηση που είχα υποβάλει προς τον κ. Κουτρουμάνη, ο οποίος στην απάντησή του ανέλαβε κάποιες υποχρεώσεις απέναντι σ’ αυτές τις οικογένειες, οι οποίες εγκαταστάθηκαν σε κάποιες κατοικίες, τις οποίες όμως ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας δεν είχε παραλάβει επισήμως από τον εργολάβο.
Τότε, λοιπόν, είχα αναφέρει ότι η διαδικασία, γενικά ο θεσμός κατασκευής των εργατικών κατοικιών, σε όλη τη χώρα πάσχει. Είχα τονίσει τότε –και είχε την υποχρέωση ο κύριος Υφυπουργός να διερευνήσει εμπεριστατωμένα, γενικευμένα αυτό το πρόβλημα, γιατί υπάρχουν υποψίες και εύλογες επιφυλάξεις από τους πολίτες και όχι μόνο ότι στη διαδικασία αυτή υπάρχει διασπάθιση δημόσιου πλούτου- ότι κάποιοι δυστυχώς κερδίζουν. Ακόμη, είχε αναλάβει την υποχρέωση και είχε πει πριν από πέντε μήνες, ότι η εταιρεία θα αναλάβει την υποχρέωση να αποκαταστήσει τις ζημιές και ότι θα γίνει τεχνικός έλεγχος, για να διαπιστωθούν οι ζημιές για να καταλογιστούν στην εταιρία.
Όμως, όχι μόνο δεν έγινε τίποτα, κύριε Υφυπουργέ, αλλά σε πρόσφατη συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία των κατοίκων με το Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, τον κ. Αντωνάτο, δηλώθηκε πλήρης άγνοια αυτού του γεγονότος. Και δεν είναι μόνο αυτό, αλλά στις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις στη δυτική Ελλάδα έγινε όλη η περιοχή πλωτή. Δηλαδή, πλημμύρισαν υπόγεια, δρόμοι και δεν λειτούργησε τίποτα. Περιμένω τις απαντήσεις σας, για να τοποθετηθώ στη δευτερολογία μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε τον κ. Νικόλαο Τσούκαλη.
Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Κεγκέρογλου, για τρία λεπτά.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Πράγματι, κύριε συνάδελφε, η προσωρινή παραλαβή των κατοικιών ήταν από την αρχή με κατασκευαστικές ελλείψεις. Ναι μεν κατεγράφησαν τότε, αναδείχθηκαν στη συνέχεια και από τη δική σας ερώτηση και στην πράξη, αλλά δεν υπήρξε η ανάλογη αντιμετώπιση.
Με αφορμή την ερώτησή σας τον Μάιο, κύριε συνάδελφε, έγιναν επανειλημμένες οχλήσεις στον ανάδοχο, προκειμένου να καλύψει τις υποχρεώσεις του.
Ταυτόχρονα, σε σχέση με το βασικό θέμα που θέσατε για την αναμόρφωση του στεγαστικού προγράμματος, πρέπει να σας πω ότι από έναν Οργανισμό, που είχε οδηγηθεί σε μεγάλο βαθμό σε αδιέξοδο, σήμερα είμαστε σε θέση να επεξεργαζόμαστε το νέο στεγαστικό πρόγραμμα σε καινούργιες βάσεις, με νέες διαφανείς διαδικασίες, προκειμένου με σύγχρονες προδιαγραφές να μπορούμε να παράσχουμε τη στεγαστική συνδρομή.
Ως προς το θέμα, λοιπόν, που αφορά συνολικά στο κατασκευαστικό πρόγραμμα του ΟΕΚ θα είμαστε έτοιμοι το Φεβρουάριο να έχουμε το τελικό σχέδιο και τις διαδικασίες, το πώς δηλαδή θα προχωρήσει.
Για το ειδικό θέμα, όμως, στο οποίο αναφέρεστε, για την Πάτρα πρέπει να σας πω ότι μετά τις αλλεπάλληλες οχλήσεις και τη μη ανταπόκριση του ανάδοχου, εκδόθηκε ειδική διαταγή με βάση το άρθρο 7 του ν.1418/1986, αλλά και το άρθρο 46 του Προεδρικού Διατάγματος 609/1985, βάσει των οποίων ο ανάδοχος έχει συγκεκριμένη προθεσμία εξήντα ημερών, προκειμένου να αποκαταστήσει τις ζημιές και να ολοκληρώσει όλα αυτά για τα οποία έχει υποχρέωση. Εάν, λοιπόν, μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου, που είναι η ημερομηνία που εκπνέει αυτή η προθεσμία, ο ανάδοχος δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, τότε θα προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο και, πέρα από τις κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος, είτε διοικητικές είτε ποινές, θα αποφασίσουμε για το πώς θα προχωρήσουμε στην αποκατάσταση –γιατί δεν θα περιμένουμε να ανταποκριθεί μετά την εκπνοή της προθεσμίας- με το ανάλογο βέβαια κόστος που θα επιμεριστεί.
Μαζί θα παρακολουθήσουμε αυτή την πορεία, κύριε συνάδελφε, γιατί η σημερινή ερώτηση είναι πράγματι η ανάδειξη για άλλη μια φορά της αξίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου, της ευθύνης που έχουμε όλοι μας να ελέγχουμε τη δημόσια διοίκηση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε τον Υπουργό κ. Κεγκέρογλου.
Ο ανεξάρτητος Βουλευτής κ. Νικόλαος Τσούκαλης έχει το λόγο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υφυπουργέ, αυτήν τη στιγμή αυτές οι οικογένειες παρακολουθούν ζωντανά την τοποθέτηση την οποία κάνετε. Όμως, έθεσα γενικότερο πρόβλημα λειτουργίας όχι μόνο της στεγαστικής πολιτικής του Υπουργείου, αλλά γενικότερα λειτουργίας του ίδιου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Και θα σας πω τα προβλήματα που έχουμε αντιμετωπίσει όλη αυτή την περίοδο, προκειμένου οι πολίτες, αυτοί που κατοικούν στις συγκεκριμένες κατοικίες, να τύχουν του στοιχειώδους δικαιώματος ενημέρωσής τους, ούτως ώστε να ασκήσουν τα δικαιώματά τους.
Παραδείγματος χάρη, πρώτον, δεν τους παραχωρούνται σχέδια του συγκεκριμένου οικισμού για κοινόχρηστους χώρους, για δρόμους, γενικότερα για το οικιστικό θέμα.
Δεύτερον, δεν τους παραχωρείται αυτή η έκθεση, την οποία λέτε ότι έχουν εκπονήσει οι ελεγκτές του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, για να δουν τι έχουν διαπιστώσει. Έχουν διαπιστώσει τις πραγματικές ζημιές του οικισμού ή κάποιες άλλες που αναφέρονται γενικότερα στις προδιαγραφές; Και το λέω γιατί αυτή τη στιγμή αυτοί αντιμετωπίζουν προβλήματα, τα οποία ίσως κάποιοι να μην τα θεωρήσουν ζημιές. Δηλαδή, έχουν ξεκολλήσει όλα σχεδόν τα πλακάκια των εσωτερικών χώρων. Όλες οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις είναι στον αέρα. Τα αποχετευτικά δεν λειτουργούν, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν τα υπόγεια. Αυτά έχουν πιστοποιηθεί;
Και το κυριότερο είναι το εξής: Ορισμένες απ’ αυτές τις οικογένειες έχουν δαπανήσει τη μισή αξία αυτών των κατοικιών, προκειμένου να τις καταστήσουν στοιχειωδώς αξιοπρεπείς όσον αφορά τη διαβίωση. Έχουν χαλάσει πάρα πολλά λεφτά, έχουν «ξεζουμιστεί» οικονομικά, για να μπορούν να τις συντηρούν επί ένα χρόνο. Επ’ αυτών, υπάρχει κάποια πρόνοια για αποζημίωση εκ μέρους του εργολάβου ή όχι;
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε τον κ. Τσούκαλη.
Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Κεγκέρογλου, για να δώσει την τελική απάντηση.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Όπως ξέρετε, κύριε συνάδελφε, όταν έγινε η προσωρινή παραλαβή, αναλυτικά κατεγράφησαν οι ελλείψεις που υπήρχαν σε κάθε κατοικία. Είναι σε γνώση αυτών που παρέλαβαν, είναι σε γνώση της υπηρεσίας και σε γνώση του ανάδοχου αυτά τα οποία υπήρχαν κατά την προσωρινή παραλαβή.
Από εκεί και πέρα, ενδέχεται να υπάρχουν ζημιές οι οποίες οφείλονται σε κατασκευαστικές ατέλειες και οι οποίες να πολλαπλασίασαν το πρόβλημα. Ενδέχεται, όμως, να προκλήθηκαν και ζημιές. Δεν είναι όλα ίδια. Εδώ μιλάμε τώρα για την αποκατάσταση των ατελειών, των δυσλειτουργιών που προκύπτουν από κατασκευαστικές ατέλειες και από ελλείψεις οι οποίες υπάρχουν στην κατασκευή. Η συντήρηση είναι ένα άλλο κομμάτι.
Τα σχέδια με την οριστική παραλαβή, με την υπογραφή της απόφασης που αφορά τα ποσοστά και όλα όσα έχουν σχέση με την ιδιοκτησία πλέον, θα είναι στη διάθεσή τους. Στη φάση αυτή, όμως, έχουμε μια προσωρινή παραχώρηση ουσιαστικά η οποία, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν θα έπρεπε να είχε επιλεγεί από την αρχή, εάν δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία, αλλά καθένας να παίρνει το διαμέρισμά του, αφού έχει ολοκληρωθεί. Επομένως, σ’ αυτά κρατάμε μία σημείωση, προκειμένου το νέο στεγαστικό πρόγραμμα, όπως σας είπα, να λάβει υπ' όψιν του όλες αυτές τις ατέλειες.
Για το συγκεκριμένο οικισμό προχωρούμε αυστηρά μέσα στο δίμηνο. Από εκεί και πέρα, είναι ευθύνη μας να πιέσουμε για την αποκατάσταση τον ανάδοχο. Εάν δεν το αποδεχθεί, υπάρχουν οι διαδικασίες που προβλέπονται από τους νόμους για το πώς θα γίνει αυτό και πού θα χρεωθούν τα χρήματα.
Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να σας ενημερώσω ότι μέχρι το Φεβρουάριο αυτό το νέο πρόγραμμα του ΟΕΚ που θα περιλαμβάνει, εκτός από την αντικειμενικοποίηση των κριτηρίων και νέες διαδικασίες διαφάνειας για την υλοποίησή του, θα είναι στη διάθεση όλων, προκειμένου να έχουμε πραγματικά τα καλύτερα αποτελέσματα με τα χρήματα των ίδιων των εργαζομένων για τη στεγαστική συνδρομή.
Σας ευχαριστώ.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΥΠΟΥΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ....

Να γιατί κάθε ΄΄κουράς΄΄ γίνεται (ή θέλει) να γίνει αρχηγός